Машівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Післяпроектний моніторинг родовищ питних підземних вод в селищі Машівка.

Дата: 18.06.2024 14:07
Кількість переглядів: 60

КП ПОР «ПОЛТАВАВОДОКАНАЛ» на виконання п. 6 Висновку з оцінки впливу на довкілля №21/01-20221199251/1, реєстраційний номер справи про оцінку впливу на довкілля планової діяльності №20221199291/1 від 05.06.2023р., номер і дата звіту про громадське обговорення №21/01-20221199251/2 від 05.06.2023р. планової діяльності, які можуть мати значний вплив на довкілля і підлягають оцінці впливів на довкілля, а саме: Видобування питних підземних вод з родовища Машівське - 2 ділянки Машівська-2 ( свердловини №№3,4,5,6), що розташоване в смт Машівка Полтавського району Полтавської області, надає інформацію щодо післяпроектного моніторингу планової діяльності по цьому родовищу :

Підприємством ведеться постійний гідрогеологічний та гідродинамічний контроль: проводяться спостереження за статичними та динамічними рівнями в межах водозабору (1 раз на місяць, та під час І після кожного переобладнання);

-        Здійснюється постійний огляд насосних станцій і санітарного стану прилеглої до водозабору території з метою своєчасного виявлення потенційного забруднення : щоденно проводиться спостереження за дебітом експлуатаційних свердловин та водовідбором з кожного окремого джерела водопостачання. Отримана інформація аналізується та заноситься в журнали водоспоживання по формі ПОД-11,огляд насосної станції і 1-го поясу зони санітарної охорони -Іраз на добу, ІІ-го поясу ЗСО - один раз на місяць, III -го поясу ЗСО - один раз на рік;

-        На підприємстві розроблена та погоджена Робоча Програма виробничого контролю безпечності та якості питної води, призначеної для споживання населення по Полтавській області на 2022-2027рр;

-        Проводиться лабораторний контроль за якістю підземних вод, що видобуваються свердловинами відповідно до вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10 « Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною». Періодичність відбору проб зі свердловин здійснюється згідно існуючого графіку, а саме:

  • повний хімічний аналіз питної води з свердловин -1 раз на рік;
  • скорочений періодичний аналіз питної води - 1 раз на квартал;

-        Враховуючи, що під час гігієнічної оцінки радіаційної безпечності питної води у місцях водозаборів підземних джерел ( артезіанських свердловин) від часу експлуатації родовища і по сьогоднішній день значення питомих сумарних альфа- і бета- активності за показниками, наведеними у таблиці 1, додатка 3 ДСаНПіН2.2.4.-171-10 не перевищують встановлених показників, тому згідно п.4.6 ДСаНПіН2.2.4.-171-10 контроль радіаційної безпечності питної води здійснюється у місцях водозаборів один раз на три роки відпої п.3.7.

Санітарний стан свердловин задовільний. Потенційних джерел забруднення підземних вод в межах зон санітарної охорони водозабору, як і негативних наспідків видобуванняпідземних вод на навколишнє природне середовище не спостерігається: характер рослинності не змінився, осідання поверхні землі відсутнє.

Як свідчать результати спостережень та замірів, питомі дебіти свердловин практично не змінилися за час їх експлуатації, тобто технічний стан усіх діючих водозабірних свердловин є хорошим.

  • вплив на атмосферне повітря під час здійснення планової діяльності:

Також повідомляємо, що планова діяльність КП ПОР « Полтававодоканал» не пов’язана із викидами забруднюючих речовин в атмосферне повітря, оскільки використовуються електричні занурювальні насосні агрегати ^іарки Рапеїіу 140КХ 18/10, Рапеїіу 95РК. 10М/35, Оусіго- уасиит ОВА 1.14.1.1120, ЕЦВ 8*16*140, робота яких не супроводжується викидом забруднюючих речовин в атмосферу.

  • вплив шуму та вібрації на довкілля:

Експлуатація артезіанських свердловин родовища у відповідності з технологічним режимом не створює понаднормового шумового чи вібраційного забруднення довкілля. Насосне обладнання встановлене на насосних станціях, які виконані у вигляді камер підземного типу із залізобетону та зовні перекриті бетонними плитами з металевими кришками ( свердловини №№4,5,6), свердловина №3 - в наземному цегляному павільйоні. Обладнання працює в автоматичному режимі. Все устаткування, що встановлене на водозаборі в смт Машівка заводського типу, справне та працює відповідно до діючих нормативних документів.

  • вплив на грунти:

В процесі планової діяльності грунти не використовуються, і в процесі експлуатації встановленого обладнання, погіршення показників фізико - механічних властивостей грунтів не відбувається.

  • вплив на геологічне середовище:

Планова діяльність впливає на надра шляхом видобування питних підземних вод.

Видобування відбувається у кількостях, затверджених ДКЗ запасів (протокол №5399 від 28.10.2021р.) та у межах лімітів, встановлених дозволом на спеціальне водокористування №201/ПЛ/49д-23 від 13.09.2023р., строк дії дозволу до 13.09.2026року.

  • вплив на рослинний та тваринний світ, об’єкти природно - заповідного фонду:

В процесі планової діяльності відсутній вплив на рослинний тваринний світ. Свердловини знаходяться поза межами прибережних захисних смуг річок та ставків. На Машівській ділянці, де розташовані свердловини водозабору, відсутні території та об’єкти природно - заповідного фонду, їх охоронні зони, території, що зарезервовані для подальшого заповідання.

  • вплив на клімат і мікроклімат :

Експлуатація водозабору підприємства відбувається у відповідності з технологічним режимом та не супроводжується виділенням теплоти, світла чи інертних газів. Вплив планової діяльності на клімат і мікроклімат відсутній.

  • вплив на водне середовище:

Здійснення планової діяльності передбачає забір, використання питних підземних вод .

Конструкція свердловин забезпечує надійну ізоляцію цільового горизонту від проникнення вод із вищезалягаючих горизонтів та речовин-забруднювачів з поверхні землі.

Облік обсягу видобутої води ведеться лічильниками. Річний водовідбір зі свердловин не перевищує встановлених лімітів. Підприємство контролює заміри динамічного та статичного рівня води у свердловинах.

Водовідбір в смт Машівка працює в стабільних гідродинамічних умовах. Санітарно - технічний стан свердловин хороший. З метою захисту геологічного середовища та недопущення потрапляння забруднюючих речовин в водоносні горизонти навколо свердловин організовані зони санітарної охорони. Всі артезіанські свердловини огороджені та закриті на замок.

Стічні води від водокористувачів надходять у власну каналізаційну мережу, а потім через КНС перекачуються у власні каналізаційні очисні споруди.

  • поводження з відходами:

В процесі планової діяльності відсутні постійні утворення відходів у тому числі небезпечні. В разі ремонтних робіт та можливого утворення відходів, дані відходи тимчасово зберігаються у спеціально відведених місцях, у відповідності з санітарними нормами та технікою безпеки, з подальшою передачею спеціалізованим організаціям згідно укладених договорів.

  • вплив планової діяльності на техногенне та соціальне середовище:

Під час планової діяльності відсутній негативний вплив на промислові, житлово - цивільні об’єкти, пам’ятки архітектури, історії і культури ( як об’єкти забудови), наземні і підземні споруди та інші об’єкти техногенного середовища.

Ділянка родовища Машівське -2 підземних вод водозабору КП ПОР «Полтававодоканал» здійснює організацію централізованого водопостачання смт Машівка, а саме: забезпечує в повному обсязі питною водою для задоволення господарсько - питних, комунально - побутових потреб населення, підприємств і бюджетних організацій та власних господарсько - питних і виробничих потреб. Соціально - економічний вплив позитивний.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь