A A A K K K
для людей із порушенням зору
Машівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Лістеріоз – як себе захистити!

Дата: 19.01.2024 13:11
Кількість переглядів: 38

        За інформацією Центру громадського здоров’я у Волинській області зареєстровано випадок лістеріозу у 62-річного чоловіка. Захворілий помер у лікарні від ускладнень хвороби.

З’ясувалося, що чоловік вживав в їжу різні продукти харчування, в тому числі немиті яблука, які зберігались в літній кухні, де є мишовидні гризуни. Також він утримував свійських тварин (корову, свиней, собак, котів), які можуть бути джерелом інфекції.

Тож, аби попередити небезпечне захворювання — розкажемо, що таке лістеріоз і як вберегтися.

Лістеріоз – це інфекційне захворювання, спричинене мікроорганізмами Listeria monocytogenes. Ці бактерії широко розповсюджені у природі, їх знаходять у ґрунті, піску, воді. Джерелом лістерій можуть бути дикі гризуни, сільськогосподарські тварини, домашні та дикі тварини (бродячі коти і собаки), а також дикі птахи, в тому числі голуби, а також — продукти харчування: молоко, м’ясо, риба, овочі, фрукти. 

Недуга може вражати центральну нервову систему, мати септичні прояви, мастит або перебігає у формі безсимптомного носійства. За першими симптомами хвороба схожа на харчове отруєння: 

  • слабкість; 
  • озноб; 
  • підвищена температура;
  • діарея;
  • блювота. 

Іншою формою хвороби може бути ангінозно-септична, яка нагадує ангіну. У разі ураження нервової системи з’являються ознаки  менінгіту, менінгоенцефаліту або абсцесу мозку.

Людина може заразитися під час контакту з інфікованими тваринами та птахами, при вживанні м’ясної чи рибної продукції без термічної обробки (сире молоко, сирокопчені ковбаси, сир, особливо придбаний на стихійних ринках), через овочі і фрукти. 

Від людини до людини лістерії можуть передаватися фекально-оральним шляхом, тому дуже важливо дотримуватись правил гігієни й ретельно мити руки.

Як уберегтися від хвороби?

Важливо всі продукти харчування піддавати належній термічній обробці (варіння, смаження, запікання), яка на 100% знищує лістерії. При вживанні сирих овочів і фруктів ретельно їх промивайте, адже лістерії можуть бути на їх поверхні. Також не варто вживати пошкоджені овочі і фрукти (падалиця, тріщини, розломи) – лістерії, якщо вони були, можуть проникнути всередину. Розігрівання у мікрохвильовій печі, бланшування, розморожування при кімнатній температурі не вбиває мікроорганізмів.

Мити овочі і фрукти потрібно відразу, як  ви принесете покупку додому. Особливістю лістерій є їх здатність розмножуватися у харчових продуктах навіть в холодильнику і морозильній камері.

При приготуванні їжі не розміщуйте сирі і готові продукти  поруч. Не можна різати варені овочі для салату на дошці, де ви тільки що розрізали сире м’ясо. Сирі та готові продукти не можна зберігати на одній полиці в холодильнику.

Не купуйте продукти на стихійних ринках, де ви не можете бути впевнені в їх якості та належних умовах зберігання, транспортування, приготування.

Дотримуйтесь заходів особистої гігієни, мийте руки після відвідування вулиці, туалету та громадських місць. Мийте руки перед вживання їжі. Використовуйте воду з перевіреною якістю.

Якщо у вас або ваших близьких з’явились симптоми лістеріозу, одразу зверніться до сімейного лікаря для подальшого лікування.

   Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Полтавського районного управління Головного управління  Держпродспоживслужби  в Полтавській  області.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь