Машівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Міжнародний день людей похилого віку,

Дата: 30.09.2023 15:08
Кількість переглядів: 144

1 жовтня у всьому світі відзначається Міжнародний день людей похилого віку, проголошений Генеральною Асамблею ООН. В Україні цей день відзначається з 1997 року, відповідно до прийнятої постанови Кабміну. На території Машівської громади функціонує Комунальна установа «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Машівської селищної ради» яка забезпечує надання соціальних послуг громадянам, в тім числі і особам похилого віку. Протягом січня-вересня 2023 року, в терцентрі, отримали послуги всього – 1396 громадян , з них особи похилого віку-1217 чоловік. Особи похилого віку мали змогу скористатися соціальними послугами, які надаються у трьох відділеннях- соціальної допомоги вдома, денного перебування та відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги.

Соціальними робітниками відділення соціальної допомоги вдома обслуговується на постійній основі 240 одиноких та одиноко проживаючих громадян похилого віку. Послуги даній категорії громадян надають 29 соціальних робітників на території Машівської ОТГ, що включає сім старостатів району. У відділенні соціальної допомоги вдома функціонує і послуга – надання паліативного догляду, яку отримує 12 осіб з числа категорії громадян похилого віку.
Комунальною установою «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Машівської селищної ради» вживаються заходи щодо наближення соціальних послуг до сільського населення району, в тому числі і для людей вже такого поважного віку- здійснюються виїзди перукаря по селах Машівської ОТГ, проводяться виїзди сестри медичної з масажу та сестри медичної з фізіотерапії.

У відділенні організації надання адресної натуральної та грошової допомоги особи похилого віку можуть постійно отримувати послуги перукаря, швачки, майстра по ремонту взуття, прання білизни. Для осіб, які не мають змоги отримати послуги перукаря, швачки, взуттєвика в тер центрі, щоп’ятниці здійснюється обслуговування працівниками громадян вдома. Соціальні послуги у відділенні організації надання адресної натуральної та грошової допомоги Комунальної установи «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Машівської селищної ради» надаються безкоштовно, відповідно до прийнятого рішення селищної ради.
У відділенні денного перебування пенсіонери залучаються до різних форм занять, проводяться психологом сеанси психологічного розвантаження, сеанси аромотерапії ,індивідуальні виїзди до громадян на дому. Слухачі «Університету третього віку» долучаються до активної допомоги нашим захисникам- в’яжуть власноруч шкарпетки, килимки, допомагають у приготуванні вітамінних сумішей та у зборі продуктів, а саме-овочів, фруктів та різних смаколиків.

Особи похилого віку, які користуються кріслами колісними, можуть скористатися послугою «соціального таксі».
Пунктом прокату технічних та інших засобів реабілітації надаються в користування реабілітаційні засоби- інвалідні візки, ходунки, милиці, палиці. У цьому відділенні громадяни похилого віку, можуть отримати в безкоштовне користування відповідні засоби реабілітації згідно довідки ЛКК Машівської рай лікарні. В день людей похилого віку хочу побажати цій шанованій категорії громадян міцного здоров’я, щастя, добра і саме головне-миру, щоб у кожного над головою було мирне і світле небо, був спокій і затишок в оселях, було тепло та любов рідних людей.


Директор терцентру Надія ІГНАТЕНКО

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь