Машівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Підготовка складських приміщень до нового врожаю

Дата: 19.07.2023 15:53
Кількість переглядів: 116

Збереженість насіння залежить не тільки від його вологості, засміченості та зараженості комірними шкідниками, а й від стану приміщень для його зберігання. Тому зерносховища слід утримувати в такому стані, за якого усувалась би будь-яка можливість псування чи погіршення якості зерна продовольчо-фуражного призначення та насіннєвого матеріалу. Якщо немає типових сховищ, для цього пристосовують найкращі сухі, добре провітрювані приміщення, обладнані засіками.

Крім того, складається план приймання й розміщення зерна нового врожаю, який передбачає:

  • раціональне використання місткостей зерносховищ;
  • правильне розміщення зерна залежно від його культури, якості та кількості;
  • уникання наступних зайвих внутрішніх переміщень зерна;
  • раціональне використання механізованих  зерносховищ, зерносушарок та іншого технологічного і транспортного обладнання;

Зернові склади мають бути сухими. В сирих складах насіння легко пошкоджується пліснявою, бактеріями, комірними шкідниками. Сирість на складах пов’язана переважно з близькістю ґрунтових вод або з потраплянням води в приміщення через вікна, двері, щілини у стінах, з покрівлі.

Для запобігання проникненню у сховище дощової води навколо нього влаштовують водостічні канави. Якщо сиріють стіни, побудовані з цегли або каменю, то їх із середини обшивають дошками або пресованими плитами на висоту насипу насіння, залишаючи між стіною та обшивкою проміжок 10 — 20 см для циркуляції повітря. Якщо у стінах і підлозі складів є тріщини або щілини, в них накопичується пил, в якому можуть жити комірні шкідники. Тому всі виїмки і щілини в стінах та підлозі законопачують просмоленим ганчір’ям, а великі тріщини зашивають рейками або листовим залізом. Дошки розбірних засік очищають, промивають гарячою водою і добре просушують.

Приміщення складів провітрюють, просушують, білять розчином хлорного вапна та проводять  дезінсекцію. Знезараження порожніх зерносховищ хімічними препаратами — це одночасно профілактичний і винищувальний захід. Однак, попри високу ефективність інсектицидів хімічного походження, слід наголосити,  що вони небезпечні для людей, тварин і довкілля. Тож проводити роботи  зі знезараження повинні спеціалізовані компанії,співробітники, якої мають посвідчення та пройшли навчання, для виконання таких робіт.

 Дотримання чіткого плану та графіку виконання запланованих робіт із підготовки матеріально-технічної бази – гарантований успіх у своєчасній підготовці підприємства до приймання зерна нового врожаю.

Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь