Пам’ятка щодо профілактики грипу та ГРВІ
Грип та ГРВІ ( гострі респіраторні вірусні інфекції) залишаються однією із небагатьох інфекційних хвороб, які не мають тенденції до зниження та практично є єдиною інфекцією, епідемії якої виникають щорічно.
Грип — це високозаразне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті. Грип має симптоми, подібні до ознак інших гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ), але набагато небезпечніший.
Хто є джерелом інфекції? Єдиним джерелом і розповсюджувачем інфекції є хвора людина. Основним шляхом поширення вірусів грипу від людини до людини вважається повітряно-крапельне зараження при розмові, кашлі, чханні. Поширення вірусів грипу може відбуватися і контактно-побутовим шляхом при недотриманні хворим і оточуючими його особами правил особистої гігієни, в тому числі користуванні спільними предметами догляду (рушник, носові хустки, посуд та ін.), які не піддаються обробці та дезінфекції. Необхідно пам'ятати, що інфекція легко передається через брудні руки.
Клінічні ознаки грипу: раптовий початок; головний біль; ломота у м’язах і суглобах; біль у горлі; підвищення температури тіла до 38 °С і більше; кашель. За перших симптомів звертайтеся до лікаря. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я.
Як довго є заразним хворий на грип? Хвора людина, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для інших протягом усього періоду прояву симптомів — це, в середньому, сім днів.
Як попередити зараження грипом:Полтавське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області області нагадує, що найефективнішим способом профілактики грипу є вакцинація.
Завдяки вакцинації імовірність тяжкого перебігу захворювання та ускладнень зменшується на 60%, імовірність смертельних випадків зменшується на 80%, а частота госпіталізацій зменшується приблизно на 50%.
Щеплення рекомендують робити впродовж всього сезону грипу. Імунітет після введення вакцини формується через 7-14 днів. Але перш ніж робити щеплення, обов’язково проконсультуйтесь з лікарем.
Особливе значення вакцинація має для людей, які належать до груп ризиків. Для цих людей профілактична вакцинація здатна врятувати життя.
До груп ризику входять діти до 5 років, вагітні, люди віком від 65 років, люди з надмірною вагою, хворі на діабет, на хронічні серцево-судинні захворювання, хронічні захворювання легенів та інші тяжкі хронічні захворювання. Крім того, є професійні групи ризику, до якої входять особи, професійна діяльність яких пов’язана з обслуговуванням великої кількості людей: медичні працівники, вчителі та вихователі, продавці, водії громадського транспорту, тощо.
Хоча найкращий спосіб вберегтися від сезонного грипу – щорічна вакцинація, деякі прості правила допоможуть уникнути хвороби.
- «Захворів – сиди вдома». Візьміть лікарняний. Грип швидко передається, тому так званий «трудовий героїзм» (коли ви хворі йдете на роботу) лише сприятиме поширенню інфекції.
- Уникайте близького контакту з хворим. Намагайтеся якнайменше перебувати поряд із людьми, у яких застуда, нежить або кашель. Якщо захворіли ви, то тримайте дистанцію з іншими людьми, щоб вберегти їх від хвороби.
- Прикривайте ніс та рот. Під час кашлю та чхання грип розповсюджується особливо швидко. Прикрийте серветкою рот та ніс — це знизить ймовірність передачі інфекції іншим. При необхідності використовуйте марлеві пов’язки, які через кожні 4 години необхідно змінювати.
- Мийте руки. Часте миття рук допоможе захиститися від мікробів. Якщо поруч немає води та мила, використовуйте спреї для рук на спиртовій основі.
- Намагайтеся не торкатися обличчя. На руках дуже багато мікробів. Торкаючись руками обличчя ви збільшуєте шанси мікробів потрапити в організм через очі, рот та ніс.
- Провітрюйте та дезинфікуйте приміщення. Регулярно провітрюйте приміщення, ретельно очищайте та дезинфікуйте поверхні, до якої часто торкаєтеся вдома, на роботі або в навчальних закладах. Це особливо важливо, якщо в приміщенні перебуває хворий.
- Привчіть себе до корисних звичок. Будьте фізично активними, уникайте стресу, висипайтеся, пийте багато води та харчуйтеся поживною їжею, застосовуйте неспецифічні модулятори імунітету, а саме: часник, цибулю, відвар шипшини, вітамінні препарати, зокрема вітамін С.
Дотримання цих елементарних правил суттєво підвищує шанси уникнути небезпечного захворювання, дозволить зберегти життя і здоров'я Вам і людям, що знаходяться поруч з Вами.
Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Полтавського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області