A A A K K K
для людей із порушенням зору
Машівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Пам’ятка щодо профілактики грипу та ГРВІ

Дата: 19.01.2023 11:41
Кількість переглядів: 154

            Грип та ГРВІ ( гострі респіраторні вірусні інфекції) залишаються однією із небагатьох інфекційних хвороб, які не мають тенденції до зниження та практично є єдиною інфекцією, епідемії якої виникають щорічно.

 Грип — це високозаразне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті. Грип має симптоми, подібні до ознак інших гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ), але набагато небезпечніший.   

Хто є джерелом інфекції? Єдиним джерелом і розповсюджувачем інфекції є хвора людина. Основним шляхом поширення вірусів грипу від людини до людини вважається повітряно-крапельне зараження при розмові, кашлі, чханні. Поширення вірусів грипу може відбуватися і контактно-побутовим шляхом при недотриманні хворим і оточуючими його особами правил особистої гігієни, в тому числі користуванні спільними предметами догляду (рушник, носові хустки, посуд та ін.), які не піддаються обробці та дезінфекції. Необхідно пам'ятати, що інфекція легко передається через брудні руки.

Клінічні ознаки грипу: раптовий початок; головний біль; ломота у м’язах і суглобах; біль у горлі; підвищення температури тіла до 38 °С і більше; кашель. За перших симптомів звертайтеся до лікаря. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я.

Як довго є заразним хворий на грип? Хвора людина, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для інших протягом усього періоду прояву симптомів — це, в середньому, сім днів.

Як попередити зараження грипом:Полтавське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області області нагадує, що найефективнішим способом профілактики грипу є вакцинація.

Завдяки вакцинації імовірність тяжкого перебігу захворювання та ускладнень зменшується на 60%, імовірність смертельних випадків зменшується на 80%, а частота госпіталізацій зменшується приблизно на 50%.

Щеплення рекомендують робити впродовж всього сезону грипу. Імунітет після введення вакцини формується через 7-14 днів.  Але перш ніж робити щеплення, обов’язково проконсультуйтесь з лікарем.

Особливе значення вакцинація має для людей, які належать до груп ризиків. Для цих людей профілактична вакцинація здатна врятувати життя.

До груп ризику входять  діти до 5 років, вагітні, люди віком від 65 років, люди з надмірною вагою, хворі на діабет, на хронічні серцево-судинні захворювання, хронічні захворювання легенів та інші тяжкі хронічні захворювання. Крім того, є професійні групи ризику, до якої входять особи, професійна діяльність яких пов’язана з обслуговуванням великої кількості людей: медичні працівники, вчителі та вихователі, продавці, водії громадського транспорту, тощо.

      Хоча найкращий спосіб вберегтися від сезонного грипу – щорічна вакцинація, деякі прості правила допоможуть уникнути хвороби.

  1. «Захворів – сиди вдома». Візьміть лікарняний. Грип швидко передається, тому так званий «трудовий героїзм» (коли ви хворі йдете на роботу) лише сприятиме поширенню інфекції.
  2. Уникайте близького контакту з хворим. Намагайтеся якнайменше перебувати поряд із людьми, у яких застуда, нежить або кашель. Якщо захворіли ви, то тримайте дистанцію з іншими людьми, щоб вберегти їх від хвороби.
  3. Прикривайте ніс та рот. Під час кашлю та чхання грип розповсюджується особливо швидко. Прикрийте серветкою рот та ніс — це знизить ймовірність передачі інфекції іншим. При необхідності використовуйте марлеві пов’язки, які через кожні 4 години необхідно змінювати.
  4. Мийте руки. Часте миття рук допоможе захиститися від мікробів. Якщо поруч немає води та мила, використовуйте спреї для рук на спиртовій основі.
  5. Намагайтеся не торкатися обличчя. На руках дуже багато мікробів. Торкаючись руками обличчя ви збільшуєте шанси мікробів потрапити в організм через очі, рот та ніс.
  6. Провітрюйте та дезинфікуйте приміщення. Регулярно провітрюйте приміщення, ретельно очищайте та дезинфікуйте поверхні, до якої часто торкаєтеся вдома, на роботі або в навчальних закладах. Це особливо важливо, якщо в приміщенні перебуває хворий.
  7. Привчіть себе до корисних звичок. Будьте фізично активними, уникайте стресу, висипайтеся, пийте багато води та харчуйтеся поживною їжею, застосовуйте неспецифічні модулятори імунітету, а саме: часник, цибулю, відвар шипшини, вітамінні препарати, зокрема вітамін С.

Дотримання цих елементарних правил суттєво підвищує шанси уникнути небезпечного захворювання, дозволить зберегти життя і здоров'я Вам і людям, що знаходяться поруч з Вами.

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Полтавського районного управління Головного управління  Держпродспоживслужби  в Полтавській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь