Машівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Податки при оформленні договору купівлі-продажу

Дата: 17.02.2022 07:56
Кількість переглядів: 346

Майже кожен хоч раз у житті купує або продає квартиру чи будинок. Для більшості людей продаж нерухомості — дуже клопітка операція. І для того, щоб така операція відбулась якомога легше, потрібно знати, як підготуватися до продажу нерухомості та які документи необхідно мати для укладання договору купівлі-продажу. Іноді покупці забувають або не сповна усвідомлюють, що до основного платежу за договором купівлі-продажу та плати за нотаріальні послуги також додадуться податки.

З 1 січня 2022 року набрав чинності Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень», який змінив оподаткування операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомого майна.

Якщо укладається договір купівлі-продажу квартири, витрати при цьому будуть складатися з податку при продажу нерухомості, державного мита, збору до Пенсійного фонду та послуг нотаріуса.

Розмір кожного, враховуючи ставки, встановлені нормативно:

  • податок з доходів фізичних осіб – 5%;

  • військовий збір – 1,5%;

  • держмито – 1%;

  • збір до Пенсійного фонду – 1%;

Податок з доходів фізичних осіб, військовий збір сплачує продавець, держмито – за домовленістю між покупцем і продавцем, покупець – збір до Пенсійного фонду.

Не оподатковується дохід від купівлі-продажу, якщо протягом року особа здійснює лише одну угоду з об’єктом нерухомості, яким володіє понад три роки. А при продажу однієї квартири, яка була у власності продавця менше 3 років,  доведеться вже сплатити податок на прибуток (5% податок з доходів фізичних осіб та 1,5% військового збору).

Якщо особа отримала об’єкт нерухомості у спадок, то умова щодо перебування майна у власності понад три роки в такому випадку не застосовується, тобто можна продавати одразу: податок при продажу нерухомості не сплачується.

Нагадую, що за отриманням юридичних консультацій та роз’яснень, Ви можете звертатися до Машівського бюро правової допомоги, що знаходиться за адресою: смт. Машівка, вул. Незалежності, 111, телефон (05364) 9-14-11. Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь