A A A K K K
для людей із порушенням зору
Машівська громада
Полтавська область, Полтавський район

«Із 1 липня землі сільськогосподарського призначення зможуть купувати лише фізичні особи, громадяни України обсягом до 100 гектарів»

Дата: 14.07.2021 08:25
Кількість переглядів: 883

Із 1 липня поточного року в Україні стартував ринковий обіг земель. Директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Сергій Фролов і заступник начальника Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області Людмила Остапенко на тематичній пресконференції поінформували, хто має право купувати ці земельні ділянки, якою площею, який алгоритм їх придбання та які питання виникають у зв’язку з відкриттям ринку землі.

 

«З 1 липня поточного року землі сільськогосподарського призначення зможуть купувати лише фізичні особи, громадяни України обсягом до 100 гектарів. Із січня 2024 року – і юридичні особи, за умови, що вони створені й зареєстровані за законодавством України, а їх учасниками є виключно громадяни нашої держави. Допустимий обсяг – 10 тисяч гектарів», – розповів Сергій Фролов.

«Якщо площа придбаної земельної ділянки перевищуватиме граничні норми, така ділянка буде конфіскована за рішенням суду. Відповідний позов щодо конфіскації зможе подати орган, який здійснює державний контроль за використанням та охороною земель. Конфіскована земельна ділянка за рішенням суду підлягатиме продажу на земельних торгах», – зазначила Людмила Остапенко.

Вона додала, що не зможуть купувати землі іноземні компанії та громадяни, доки це питання не буде вирішено на референдумі. Незалежно від референдуму іноземцям забороняється купівля землі у 50-кілометровій зоні від державного кордону України. Не зможуть купувати землі й компанії, власниками яких є громадяни країни-агресора. Також заборона поширюється для компаній, в яких неможливо визначити кінцевого бенефіціарного власника, а також якщо він зареєстрований в офшорних зонах. Не зможуть купувати землі й банки, однак їм дозволено бути власниками земельних ділянок у межах стягнення застави. Такі ділянки банк має продати на торгах впродовж двох років.

Сергій Фролов розповів, що в області зареєстровано близько 2 тисяч фермерських господарств, які здійснюють сільськогосподарську діяльність і обробляють 281 тисячу гектарів. 71% відсоток фермерських господарств мають в обробітку до 100 гектарів, а половина з них – площі до 50 гектарів.

Очільник Департаменту розповів про алгоритм викупу земель засновниками фермерських господарств.

«Фермер, щоб оформити право на купівлю землі, яку він обробляє, має звернутися до відповідної ради громади, на території якої розташовані ці землі. Після отримання дозволу на оформлення документів для викупу землі необхідно заявнику виготовити технічну документацію на землю, отримати кадастрові номери й тільки після цього подається заява до громади щодо викупу земельної ділянки. Громада приймає рішення про продаж ділянки, обраховує її вартість і готує проєкт договору про викуп. Договір про викуп землі посвідчується нотаріально. Якщо фермер сплатив перший внесок, він має право нотаріально оформити право власності на земельну ділянку, зареєструвати право приватної власності в Державному реєстрі речових прав», – зазначив Сергій Фролов.

Земельні ділянки за межами населених пунктів перейшли у комунальну власність із набранням чинності законом 1423 – із 27 травня 2021 року. Отримані в комунальну власність землі, зареєстровані у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, передаються громадами в оренду лише через торги в електронному форматі.

«Органи державної влади у межах законів, які регулюють земельні відносини й обіг землі, повинні чітко контролювати їх дотримання, надавати роз’яснення, консультації всім суб’єктам господарювання, які мають право на придбання або реалізацію земельної ділянки відповідно до чинного законодавства. Департамент агропромислового розвитку започаткував проведення щотижневих круглих столів із громадами, вчора відбулося друге засідання. Усі питання, які обговорюємо, – практичні. Серед них щодо реєстрації права комунальної власності, взаємодії з підрозділами Держгеокадастру, інвентаризації земель, питання, пов’язані із взаємовідносинами з фермерами під час викупу ними земельних ділянок. Плануємо залучити дорадчі служби, розташовані на теренах області, щодо надання таких же консультацій і роз’яснень для громадян України. Вся покрокова інформація, яка стосується процедури купівлі та продажу землі, розміщена на офіційному вебсайті Департаменту агропромислового розвитку ОДА», – розповів Сергій Фролов.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь