A A A K K K
для людей із порушенням зору
Машівська громада
Полтавська область, Полтавський район

ГУ ДСНС України у Полтавській області інформує

Дата: 27.04.2021 10:48
Кількість переглядів: 740

Із настанням теплих пір року та підвищенням температури повітря, все частіше виникають пожежі в екосистемах. При цьому екосистема – це насамперед живі організми разом з неживою частиною середовища в якій вони знаходяться та різноманітно взаємодіють.    

 

До природних екосистем Полтавської області належать лісовий фонд, площа якого становить 285,7 тис. га, торф’яні масиви площею - 2375 га, заказники загальнодержавного значення площею понад 142,433 тис.га та багатотисячні площі степових масивів.

 

Останніми роками кількість пожеж стрімко збільшується, тільки за 2020 рік на території Полтавської області в екосистемах виникло 1730 пожеж, що на 62% більше ніж за 2019 рік (1075 пожеж). Економічні втрати від пожеж в 2020 році склали більше 3-ох мільйонів гривень.

 

Найчастіше масові пожежі в екосистемах провокуються людською легковажністю: не загашені багаття, кинуті недопалки, іскри вихлопів. Також, як правило навесні спостерігаються масштабні пожежі внаслідок підпалу сухої рослинності та очерету.

 

Такі вчинки є вкрай небезпечними, адже в умовах поривів вітру вогонь миттєво розповсюджується охоплюючи сотні квадратних метрів, переростаючи в масові пожежі, що небезпечні для населення, майна, а також екосистеми в цілому.

 

Щорічно в результаті пожеж в екосистемах, пошкоджуються дерева, ушкоджуються тисячі гектарів стиглих польових посівів, родючих шарів грунту і лісів, знищуються водоохоронні, захисні та інші корисні властивості лісу, фауна.

 

У стихії пожеж гинуть тварини, рептилії, птахи і комахи. Навесні зайці розпочинають приводити малюків, повертаються пернаті до боліт, а безліч куріпок гніздяться прямо на землі. Улаштування гнізд на згарищі, неможливе. Птахи кидають такі місця. Окремим болем є й те, що в зону пожежі потрапляють багато червонокнижних видів.

 

Нерідко випалювання стерні, сухої рослинності, необережне поводження з вогнем, призводить і до трагічних наслідків, а саме людських жертв. Протягом 2020 року внаслідок пожеж загинуло 70 осіб.

 

На жаль, більшість людей не усвідомлюють наслідків від підпалів сухого листя, післяжнивних залишків в результаті яких можуть виникати  масштабні пожежі в екосистемах, в тому числі на торфовищах

 

Також підвищується рівень забруднення атмосферного повітря, внаслідок чого страждають самі люди. Під час горіння рослинних залишків, торфовищ у повітря вивільняються шкідливі хімічні сполуки (пил, окис азоту, вуглекислий газ, важкі метали тощо), які знижують імунітет людини, викликають алергію, захворювання дихальних шляхів, посилюють негативний перебіг хронічних захворювань, а також сприяють розвитку онкологічних захворювань.

 

Кожен громадянин має усвідомлювати наслідки від своїх дій, не здійснювати підпалів, а у випадку їхнього виявлення — оперативно повідомити про це оперативно-рятувальну службу за номером «101».

 

Прийнятий Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу», суттєво підвищив штрафи за забруднення атмосферного повітря, знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу, порушення вимог пожежної безпеки в лісах та самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків. Розміри штрафів коливаються від 21,42 тис. грн до 153 тис. грн. Сподіваємось, що підвищення штрафів спонукатимуть громадян більш відповідально ставитися до навколишнього природного середовища.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь