A A A K K K
для людей із порушенням зору
Машівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Машівське бюро правої допомоги інформує

Дата: 24.03.2021 08:10
Кількість переглядів: 649

Батько платитиме аліменти  на утримання і матері, і дитини

Від розлучення батьків, насамперед, страждають діти:  і морально, і матеріально. І прикро, коли один із батьків забуває, або ж ігнорує один із основних своїх обов’язків - спільне утримання дитини.

Необхідність забезпечувати потреби спільних неповнолітніх дітей, які залишилися проживати з одним з батьків, ніхто не скасовував. Крім того дружина, з якою проживає дитина, має право на утримання від чоловіка – батька дитини до досягнення дитиною трьох років.

Останніми роками все частіше до бюро правової допомоги звертаються жінки, які залишилися наодинці з дітьми, без підтримки, – констатує Максим Дворовенко. 

Такою є історія молодої мами Марини (ім’я змінено), яка  звернулася до Машівського бюро правової допомоги з проханням допомогти їй отримати аліменти на доньку, а також на утримання її, як матері,  до досягнення дитиною трьохрічного віку. Жінка розповіла, що після розлучення залишилася з донькою сама: чоловік покинув молоду матір з немовлям на руках та з обіцянками про допомогу.

Та не так сталося, як гадалося, батько дитини їй нічим не допомагав, хоча має таку можливість.

«В мене не має іншого виходу, мені потрібно виховувати доньку, доглядати за нею та лікувати її. Обіцянкам я вже не вірю», - розповідає Марина.

Допомогти жінці взявся фахівець Машівського бюро правої допомоги Максим Дворовенко.

Юристом було  підготовлено дві заяви до суду. Перша – заява про стягнення аліментів на утримання дитини, друга позовна заява стосувалася стягнення аліментів на утримання колишньої  дружини до досягнення дитиною 3 років.

Машівський районний суд розглянувши позовні заяви, виніс позитивні рішення  на користь позивача та дитини.

Отже, тато дитини до досягнення донькою повноліття має виплачувати аліменти на її утримання у розмірі ¼ частини всіх видів заробітку, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та на утримання дружини у розмірі 1/6 частини всіх видів заробітку, щомісячно до досягнення донькою трьох років.

Коментар  юриста:

Згідно зі ст. 141 Сімейного кодексу України, мати, батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов`язків щодо дитини.

За змістом статті 180 Сімейного кодексу України, батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Відповідно до ч.4 ст.84 Сімейного кодексу України, право на утримання має вагітна дружина, а також дружина, з якою проживає дитина, незалежно від того, чи вона працює та незалежно від її матеріального становища, за умови, що чоловік може надавати матеріальну допомогу. Таким чином, необхідною умовою утримання дружини, з якою проживає дитина, є можливість чоловіка надавати матеріальну допомогу.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь