A A A K K K
для людей із порушенням зору
Машівська громада
Полтавська область, Полтавський район

«Тихі колектори», або як ледь не залишили людину без коштів для існування

Дата: 03.02.2022 08:11
Кількість переглядів: 366

Існує багато «схем», які використовують колектори, аби досягти своєї мети – залякування по телефону, вимоги повернути кошти, виїзди до боржника, погрози близьким та родичам, переслідування, психологічний тиск, образи тощо.

Історія пані Ольги була, навпаки, не типова. Ніхто не дзвонив і не вимагав сплатити кошти, просто одного разу жінка не змогла скористатись банківською картою.

Недоотримавши пенсію в повному розмірі, пенсіонерка з’ясувала, що відносно неї відкрито виконавче провадження на підставі виконавчого напису нотаріуса, щодо стягнення боргу на суму понад 20 000 гривень.

Звернувшись до Машівського бюро правової допомоги клієнтка повідомила, що кредитних договорів із банками та іншими фінансовими установами не укладала і взагалі заперечувала факт виникнення будь-якої заборгованості.

У даній ситуації необхідно було діяти негайно, адже з’ясувалось, що на рахунки, відкриті в банківських установах були арештовані, до того ж виконавець виніс постанову про стягнення коштів із доходів пані Ольги, і з її пенсії вже розпочалися перші відрахування.

За допомогою електронних сервісів Міністерства юстиції України отримав з відкритих реєстрів інформацію про виконавче провадження відносно пані Ольги, зробив відповідні запити до приватного нотаріуса та приватного виконавця, оскільки жінка не отримувала постанову про відкриття виконавчого провадження.

Відповіді від приватного нотаріуса ми так і не отримали, а з відповіді приватного виконавця, з’ясувалось, що у далекому 2013 році жінка брала кредит в банку (який до речі виплатила в повному обсязі). Однак фінансова компанія уклала з банком, договір відступлення права вимоги за кредитним договором пані Ольги. При цьому фінансова компанія ніяким чином не повідомила боржника про перехід права на вимогу за кредитом.

Крім того, новий кредитор вказав неправильну адресу пані Ольги у місті Київ, де вона ніколи не проживала. Завдяки чому і виконавчий напис і виконавче провадження вчинялись у м. Київ.

Зібравши необхідні докази та узгодивши правову позицію з клієнткою, підготував та подав до суду відповідну позовну заяву, а також було заявлено клопотання про застосування забезпечення позову, а саме зупинення стягнення на підставі виконавчого документа.

Рішенням Машівського районного суду Полтавської області, позовні вимоги клієнтки задоволено в повному обсязі.

Алгоритм першочергових дій позичальника:

Перш за все слід розуміти, що виконавчий напис нотаріуса є чинним виконавчим документом, поки у суді не буде доведено зворотного. А для цього вам слід перш за все отримати інформацію щодо виконавчого провадження за цим написом.

Отримати дану інформацію не так складно. Для уникнення таких ситуацій раджу регулярно перевіряти наявність відкритого виконавчого провадження на Єдиному порталі державних послуг ДІЯ.

Донедавна дізнатись, чи відкрито виконавче провадження відносно вас як боржника, можна було зробити за допомогою

Єдиного реєстру боржників (https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors);

Автоматизованої системи виконавчого провадження (https://asvpweb.minjust.gov.ua/#/search-debtors);

Вебпорталу «Онлайн будинок юстиції» (https://online.minjust.gov.ua), здійснивши авторизацію за допомогою кваліфікованого електронного підпису.

На сьогодні ж дізнатись відповідну інформацію можна ще й за допомогою сервісу державних послуг «ДІЯ», здійснивши авторизацію за допомогою кваліфікованого електронного підпису (https://diia.gov.ua/) чи то завантаживши застосунок у свій смартфон.

Варто звернути увагу, що на сьогоднішній день діє «автоматичне списання грошових коштів».

Так, в межах виконавчого провадження приватний/державний виконавець виносить постанову про арешт рахунків боржника. І у випадку наявності грошових коштів на рахунку боржника для задоволення вимог кредитора та витрат виконавчого провадження, приватний виконавець направляє до банку платіжну вимогу з проханням стягнути такі кошти з вашого банківського рахунку на виконання зобов’язання.

А у випадку, якщо ви офіційно працевлаштовані – направляється відповідна постанова про стягнення коштів з доходів боржника на підприємство, установу, організацію, де ви отримуєте дохід з проханням утримувати частку з доходу в розмірі 20%.

Якщо ж ви бажаєте просто ігнорувати таке виконавче провадження, то воно не зникне, борг за вами буде постійно до повного виконання або скасування виконавчого документу.

Нагадую, якщо маєте питання правового характеру, звертайтеся до відділу Машівське бюро правової допомоги за адресою: смт. Машівка, вул. Незалежності, 111, або за телефоном (05364) 9-14-11 з 09 год. 00 хв. до 18 год. 00 щоденно, крім вихідних та святкових днів.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь