A A A K K K
для людей із порушенням зору
Машівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Виселення наймача з квартири

Дата: 03.02.2022 08:07
Кількість переглядів: 327

Іноді трапляється так, що наймачі житла користуються житловим приміщенням недобросовісно, на них можуть скаржитися сусіди, чи вони утримують квартиру в неналежному стані, або можливо, власнику необхідно повернутися у свою домівку для постійного проживання. У такому випадку постає питання — як на законних підставах можна виселити наймача?

Відповідно до ст. 169 Житлового кодексу РСР у разі припинення договору найму жилого приміщення в будинку (квартирі), що належить громадянинові на праві приватної власності, наймач і особи, які проживають разом з ним, зобов'язані звільнити жиле приміщення. Статтею 785 Цивільного кодексу України визначено що після закінчення строку договору наймач зобов’язаний негайно повернути орендодавцю квартиру та інші речі в стані, в якому вона була отримана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі. Варто звернути увагу, що статтею 764 Цивільного кодексу України передбачена можливість автоматичного пролонгування договору найму житла на той самий строк, якщо протягом одного місця з дня закінчення строку дії договору від наймодавця не надійшло жодних заперечень проти його продовження.

Договір найму житла, укладений на невизначений строк, може бути розірваний на вимогу наймодавця, якщо житло необхідне йому для проживання, чи для проживання членів його сім’ї. Для розірвання договору необхідно письмово попередити про це наймача за 3 місяці.

У разі, якщо наймач, використовує житло не за призначенням, порушує громадський порядок, або на нього скаржаться сусіди, то наймодавець може попередити його про необхідність усунення цих порушень, у разі ігнорування попередження та невиконання вимог, викладених у ньому, власник житла має право вимагати розірвання договору.

Згідно з частиною 2 статті 825 Цивільного кодексу України договір найму житла може бути розірваним по рішенню суду на вимогу орендодавця у випадках:

· відсутності оплати за житло протягом 6 місяців, якщо договором не встановлено більш тривалий строк, а при короткостроковій оренді – більше двох разів;

· знищення або псування житла орендарем або іншими особами, за дії яких він відповідає.

У разі відмови наймача звільнити квартиру на законну вимогу наймодавця, власник має право звернутися до суду з позовом про усунення перешкод у користуванні житлом шляхом виселення наймачів.

Якщо ж договір найму житла між власником та наймачем не укладався, то і відносини щодо його найму не можна вважати дійсними. За таких обставин, наймач не має законних підстав проживати у квартирі та користуватися нею. У такому разі для виселення наймачів можна звернутися до правоохоронних органів, повідомивши, що у житловому приміщенні знаходяться сторонні особи. Однак слід пам’ятати, що у такому випадку і наймодавець не має жодних законних підстав вимагати плату за користування житлом.

Нагадую, якщо маєте питання правового характеру, звертайтеся до сектору Машівське бюро правової допомоги за адресою: смт. Машівка, вул. Незалежності, 111, або за телефоном (05364) 9-14-11 з 09 год. 00 хв. до 18 год. 00 щоденно, крім вихідних та святкових днів.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь