A A A K K K
для людей із порушенням зору
Машівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Щоб їжа була не лише смачною, але й безпечною

Дата: 10.08.2021 09:24
Кількість переглядів: 875

В спекотний період року шкідливі бактерії розмножуються надзвичайно швидко. І тому дуже легко отримати харчове отруєння чи  кишкові інфекції,  які пов'язані із вживанням продуктів харчування та питної води, забруднених збудниками захворювань. Практично щодня в Україні стає відомо про нові випадки гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь  як мікробної , так і не мікробної природи.

 

Основними причинами захворювань та спалахів гострих кишкових інфекцій  є грубе порушення правил особистої гігієни - як особами, які готують страви, так і тими, хто їх вживає. Також до гострих кишкових інфекцій дуже часто призводить порушення технології приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах та з порушенням правил товарного сусідства, без дотримання належного температурного режиму. Не менш важливими є якість харчових продуктів і сировини, з яких готується страва.

 

Необхідно акцентувати увагу на тому, що заражені мікробами страви та харчові продукти в більшості випадків виглядають свіжими, доброякісними та привабливими.

 

Досить великий ризик несуть у собі продукти (як готові страви, так і сирі м'ясо, молоко, риба тощо), придбані на стихійних ринках

 

Улюблена справа багатьох українців – ходити на закупи. У пошуках смачних продуктів, треба дбати ще й про їх безпечність.

 

Щоб харчовий продукт не завдав шкоди необхідно:

- Свідомо обрати місце, де купувати продукти харчування. Не купувати продукти на стихійних ринках. Іти на закупи до спеціально обладнаних місць торгівлі.

- Вивчати інформацію про продукт і правильне його використання (дотримання умов зберігання, правильне споживання, відмова від споживання протермінованих продуктів).

- Запитати в продавця підтверджуючі документи.

- Ставити виробникові запитання, наприклад:чи зареєстрований він як оператор ринку харчових продуктів у Держпродспоживслужбі України? Це дає гарантію, що діяльність ведеться законно та контролюється з боку держави.  Чи проводить лабораторний контроль продукції, а також води, яка використовується у виробництві? Чи впроваджені вимоги міжнародних стандартів щодо систем управління безпечністю харчових продуктів (ISO 22 000,  тощо)?

 

В Україні все більшу популярність набувають крафтові продукти. Їх   виготовляють маленькими партіями за індивідуальними рецептами, без застосування технологій, які притаманні промисловим виробникам. Крафтове виробництво є перспективною справою,  але при цьому не повинна ставати компромісом безпечності продукції.   

 

Машівське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області вкотре звертає увагу операторів ринку харчових продуктів, що  відповідно до статті 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку, які провадять діяльність, що не вимагає отримання експлуатаційного дозволу, зобов’язані зареєструвати потужності, які використовуються на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів.           

Оператор ринку харчових продуктів — суб’єкт господарювання, в управлінні якого перебувають потужності, на яких здійснюється первинне виробництво, виробництво, реалізація та/або обіг харчових продуктів та/або інших об’єктів санітарних заходів (крім матеріалів, що контактують з харчовими продуктами), і який відповідає за виконання вимог Законну №771 та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів. До операторів ринку належать фізичні особи, якщо вони займаються виробництвом та/або обігом харчових продуктів або інших об’єктів санітарних заходів. Оператором ринку також вважається агропродовольчий ринок.

 

Порядок проведення державної реєстрації потужностей затверджено наказом Мінагрополітики від 10.02.2016 № 39 «Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб’єктам».

 

Важливо врахувати, що однією з вимог вищезазначеного Порядку, є обов’язок оператора ринку, не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку роботи потужності подати (надіслати) до Машівського  управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області заяву про державну реєстрацію потужності.

 

Виробництво, зберігання харчових продуктів на незареєстрованих потужностях тягне за собою накладення серйозних штрафів як на юридичних осіб, так і на фізосіб-підприємців.

  

Відділ державного нагляду

за дотриманням санітарного законодавства

Машівського управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Полтавській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь