A A A K K K
для людей із порушенням зору
Машівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Машівського бюро правової допомоги інформує

Дата: 11.02.2021 11:28
Кількість переглядів: 373

Навіть помилка в одну літеру може коштувати двох років стажу

В житті трапляються випадки, коли громадяни не можуть використовувати правовстановлюючі документи, оскільки зазначені в них відомості про особу не відповідають записам у паспорті чи свідоцтві про народження або в інших документах. Це викликано, зокрема, різними варіантами перекладу з російської мови на українську мову прізвища, ім’я, по батькові або допущенною технічною  помилкою при зазначенні відомостей про особу, тощо.

Не виняток і наша історія. У вересні місяці 2020 року до Машівського бюро правової допомоги» звернувся чоловік, який через неточність в одній із довідок про трудовий стаж та заробітну плату не міг оформити пенсію.

Юристу бюро правової допомоги чоловік розповів, що днями звернувся до управління Пенсійного фонду України – хотів подати заяву про призначення пенсії за віком. Для цього зібрав усі необхідні документи. Зокрема це були архівні довідки про його трудовий стаж, напрацьований у місцевому колгоспі, а також дані про всі зарплати на цьому робочому місці. Але в архівній довідці, були допущені помилки в написанні ім’я та прізвища клієнта.

Відтак управління Пенсійного фонду України не прийняло ці документи і не змогло врахувати клієнту його трудовий стаж і заробіток.

Юрист Машівського бюро правової допомоги Максим Дворовенко, вивчивши ситуацію, запропонував чоловікові звернутися до суду і допоміг скласти заяву про встановлення факту належності правовстановлюючого документа.

В результаті суд встановив, що сукупність досліджених у судовому засіданні доказів, дає підставу повністю задовольнити вимоги заявника.

Отже, тепер чоловік, маючи всі вірні документи, може безперешкодно оформити  пенсію за віком.

«Інструкцією про порядок ведення трудових книжок працівників визначено, що виправляти записи в трудовій книжці можуть виключно роботодавці, які, власне, і припустилися помилки. У зв’язку з тим, що підприємства вже не існує, виправити запис можливо тільки в судовому порядку. У позовній заяві про встановлення факту, що має юридичне значення, необхідно зазначити, який саме факт необхідно встановити та з якою метою, а також надати докази, які можуть підтвердити цей факт. Це може бути свідоцтво про шлюб, паспорт, посвідчення тощо» - коментує юрист Машівського бюро правової допомоги Максим Дворовенко:

Відповідно до п.6 ч. 1 ст. 315 Цивільного процесуального кодексу України, суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім’я, по батькові, місце і час народження якої, зазначені в документі, не збігаються з ім’ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті громадянина України. 

 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь